OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Innfører arbeidslinja for uførepensjonister

– Regjeringa innfører med denne reformen arbeidslinja for uførepensjonister. De levealdersjusterer alderspensjonen til folk som nettopp ikke kan velge å jobbe lenger. Dette gjelder personer som etter grundig utredning er vedtatt medisinsk uføre. Levealdersjustering av uføres alderspensjon er derfor usosialt og urettferdig, og vil ramme flere av dem som har minst i samfunnet vårt, sier Bjørnar Moxnes, nestleder i Rødt.

– LOs krav har hele veien vært utvetydig: Ingen levealdersjustering av uføres alderspensjon. Stoltenberg innfrir ikke dette kravet. Tvert i mot innfører regjeringa halvert levealdersjustering fra 2014 til 2018. Etter 2018 har vi ingen garantier for at det ikke blir tilnærmet full levealdersjustering, sier Moxnes.

– Stoltenberg sier at hvis folk jobber mer i 2018, vil de uføre få mindre levealdersjustering. Dette er et svært usikkert premiss. Ingenting tyder på at folk flest vil klare å stå særlig mye lenger i jobb i 2018 enn i dag. Bare det siste året har pensjonsalderen gått ned i Norge. Ingenting tyder på at arbeidslivet blir mindre krevende for dem som har de tyngste jobbene i årene framover. Da risikerer vi tilnærmet full levealdersjustering av de uføres alderspensjon fra 2018, sier Moxnes.

– Pensjonsreformens levealdersjustering går ut på at når gjennomsnittlig levealder går opp, går pensjonen ned. Dette kan den enkelte kun motvirke ved å jobbe lenger. Regjeringa legger nå opp til at uføres pensjon nådeløst skal strammes inn hver gang levealderen i samfunnet øker. Dette henger ikke på greip. Det vil rett og slett ikke ”stimulere til arbeid” å kutte 20.000 eller 40.000 kroner av en allerede lav årsinntekt, når vedkommende er ufør, sier Moxnes.

– Kravet vårt er null levealdersjustering av uføres alderspensjon. Noe annet vil være urettferdig og usosialt. Vi krever også en varig sikring av barnetillegget, avslutter Moxnes.

For ytterligere kommentarer, kontakt Bjørnar Moxnes på tlf: 402 26 062.

Pressebilder av Bjørnar til fri bruk finnes her: http://picasaweb.google.com/101629573710058999276/BjRnarMoxnes